Wyszukaj w Kulinariach

Kulinaria wg kategorii


Tabela kalorii
Kulinaria
Chleb
Dania dietetyczne
Dania mięsne
Dania świąteczne
Dania z drobiu
Dania z grilla
Dania z grzybów
Dania z makaronu
Dania z mikrofali
Dania z owoców
Dania z patelni i z woka
Dania z warzyw
Dania z wołowiny
Dania z ziemniaków
Dla jaroszy
Kuchnia
Kuchnia polska
Kuchnie świata
Na słodko
Napoje
Owoce morza
Przekąski
Przetwory
Przy stole
Przyprawy
Różne potrawy
Sałatki
Sery
Sosy
Zupy


Przepisy Kulinarne

Znalezione książki - Kulinaria: Przyprawy

Stron łącznie:2 | kulinaria: [1 - 10] spośród 13 znalezionych

Strona: [1]2  »

Zioła w kuchni

Dodaj do koszyka

U nas tylko 23,00

Kategoria: Przyprawy

Bazylia, mięta, szałwia! Zioła są smaczne, zdrowe i... piękne! Jak przyprawiać potrawy ziołami: - duży wybór przypisów na znakomite przystawki, zupy i sałatki, - dania główne z mięsem i bezmięsne, - sosy, oliwy, octy i masła ziołowe. Czy znasz zioła? - portrety ponad 50 najważniejszych i najpopularniejszych w kuchni ziół, -możliwości wykorzystania w kuchni i właściwości lecznicze, - składy mieszanek ziołowych. Dobre rady, jak uprawiać zioła i jak je przechowywać: - terminy zbioru, sposoby uprawy, - wskazówki na temat zbioru, - zastosowania i konserwowania.

Format: 128 stron, oprawa miękka, format 130x190

Autor: Renate Volk, Fridhelm Volk

Zioła w kuchni

Dodaj do koszyka

U nas tylko 17,10

Kategoria: Przyprawy

Trudno wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez ziół. To właśnie one nadają charakter potrawom i wspomagają trawienie. Poradnik zawiera informacje o uprawie, pielęgnacji i zastosowaniu różnych ziół.

Format: 62 strony, oprawa miękka, format 160x200

Autor: Kotter Engelbert

Poznaj nowe smaki. Część 1. Nowe sosy i pasty przyprawowe

Dodaj do koszyka

U nas tylko 14,40

Kategoria: Przyprawy

Pojawienie się w sklepach nowych produktów o egzotycznie brzmiących nazwach niekiedy przysparza wiele nieporozumień. Z pewnością warto się zainteresować kulinarnymi nowinkami, aby urozmaicić nasze potrawy, a niekiedy przypomnieć sobie smaki zagranicznych wakacji. Szeroki wachlarz i różnorodność przyprawowych past zadowoli niejednego smakosza, który w tradycyjnej wołowinie z dodatkiem sosu hoisin czy kurczaka w sosie piri-piri odnajdzie gamę niepowtarzalnych doznań smakowych.

Format: 120 stron, oprawa miękka, format 160x235

Autor: Hanna Szymanderska

Zdrowie w przyprawach. 88 przypraw znanych i mniej znanych

Dodaj do koszyka

U nas tylko 24,40

Kategoria: Przyprawy

Przyprawy ziołowe oprócz niekwestionowanych walorów smakowych i zapachowych mają olbrzymią moc leczniczą, którą warto poznać i świadomie wykorzystać. Odpowiednio preparując przyprawy możemy uczynić z nich znakomite lekarstwo, które z powodzeniem będzie chroniło przed atakiem choroby, wzmocni organizm i poprawi samopoczucie. Dodając szczyptę aromatycznej przyprawy, dodajemy pełną garść zdrowia do naszych posiłków.

Format: 270 stron, oprawa miękka, format 145x205

Autor: Zbigniew Ogrodnik

Dzieje soli

Dodaj do koszyka

U nas tylko 43,20

Kategoria: Przyprawy

Zdolność soli do konserwowania oraz podtrzymywania życia uczyniła z niej metaforyczny symbol we wszystkich religiach. Sól była substancją tak cenioną, że niekiedy służyła jako środek płatniczy. Prowokowała i finansowała wojny, inspirowała rewolucje. Równie ważna okazała się w dziejach licznych potraw. Autor podaje kilkadziesiąt historycznych przepisów i opowiada, w jaki sposób kształtowały one cywilizację i zwyczaje kulinarne na całym świecie.

Format: 448 stron, oprawa twarda, format 150x210

Autor: Mark Kurlansky

Nie ma potrawy bez przyprawy

Dodaj do koszyka

U nas tylko 16,00

Kategoria: Przyprawy

Książka zawiera przepisy z kuchni dalekich krajów, które można z powodzeniem wypróbować w polskim domu. Jeden warunek: trzeba mieć pod ręką pieprz i odrobinę fantazji. Zebrane tu receptury potraw mniej lub bardziej pikantnych i wykorzystują egzotyczne przyprawy świeże, suszone, zmielone, a także warzywa, sosy, grzyby, kiełki... Dodając fantazję, połączymy nasze dotychczasowe doświadczenia kulinarne ze smakami popularnymi w innych stronach świata.

Format: 198 stron, oprawa miękka, format 145x205

Autor: Wanda Jackowska

Ocet dla zdrowia i urody

Dodaj do koszyka

U nas tylko 18,10

Kategoria: Przyprawy

Wszyscy znamy ocet jako przyprawę do wielu potraw, wzbogacającą ich smak i dodającą im ową, tak lubianą przez wielu, kwaskową nutę. Okazuje się jednak, że może on być wspaniałym lekarstwem na wiele różnych dolegliwości. Przechowywane w nim zioła, warzywa i owoce przekazują mu najcenniejsze składniki. Tak powstają różnorodne octy lecznicze, które wzbogacą każdą domową apteczkę. * Jak zrobić leczniczy ocet * Jak prawidłowo stosować * Jaki ocet przy jakich dolegliwościach * Nie tylko leczenie - ocet w kosmetyce

Format: 192 stron, oprawa miękka, format 126x187

Autor: Joachim H. Angerstein

Przyprawy niezbędne w kuchni

Dodaj do koszyka

U nas tylko 18,20

Kategoria: Przyprawy

Listek bazylii, szczypta tymianku, garść majeranku... Czy wiecie, że: - już przed narodzeniem Chrystusa stosowano macierzankę, szafran, sezam i kardamon - kolendra, kminek, anyż i koper zdobiły ogrody Lukullusa, rzymskiego wodza i polityka - z Chin sprowadzono imbir, z Ameryki - paprykę, wanilię i kakao - cesarz rzymsko-niemiecki Karol V wprowadził w XVI wieku do kuchni gałkę muszkatołową, goździki i pieprz - kuchnia śródziemnomorska pachnie bazylią, oregano i tymiankiem - dalekowschodnia - curry i garam masala, - w Maroku cenią sobie miętę i kardamon Umiejętne używanie przypraw czyni z kucharza mistrza! Nie można precyzyjnie wyliczyć, ile to jest duża lub mała szczypta, trzeba mieć intuicję, aby dodać dokładnie tyle, ile potrzeba. Niemniej, zawsze można dążyć do ideału, i kierować się ustalonymi zwyczajami i regułami, które zapewnią nam potrawy wystarczająco pyszne i smakowicie wyglądające. Ile czego i do czego oraz co, z czym i kiedy - dowiemy się z tej książki. Autorka stworzyła prawdziwy przewodnik po bogactwie smaków w krainie przypraw. Opisała także, gdzie dane zioła występują, jak hodować je w domu lub przydomowym ogródku, do jakich potraw pasują oraz jakie mają działanie zdrowotne. Każdy rozdział zawiera propozycje rozmaitych przepisów na potrawy z opisywaną przyprawą lub ziołem.

Format: 240 stron, oprawa miękka, format 145x205

Autor: Alina Stradecka

Kuchnia z bukietem przypraw

Dodaj do koszyka

U nas tylko 32,00

Kategoria: Przyprawy

Prawdziwa sztuka kulinarna jest jak poezja i muzyka, a przyprawy w niej to coś więcej niż ornament. Przeistaczają one potrawy uwypuklając smaki, wysubtelniając aromaty. Philippe Delacourcelle, poeta połączeń aromatycznych przedstawia oryginalną, jedyną w swoim rodzaju subtelną sztukę kulinarną, będącą dziełem umiaru i wrażliwości. Zastosowanie przypraw, indywidualnie lub w zestawach, nosi znamię jego głębokiej wiedzy i umiejętności. Propozycje autora są przemyślane, zainspirowane nowymi pomysłami. Jego kuchnia jest pomysłowa, subtelna, lekka i nastrojowa. Rozmiłowany w swoim zawodzie szef kuchni, uzbrojony w kulinarną filozofię zebraną w licznych podróżach na Daleki Wschód, w swojej książce interpretuje od nowa klasyczne dania bogatej francuskiej tradycji gastronomicznej w prostych, ale godnych największych smakoszy przepisach. I tak aromat świeżej trawy cytrynowej miesza się przepysznie z zapachem gotowanej ryby, woń gałki muszkatołowej osadza delikatnie na risotcie z kasztanami i podgrzybkami, anyż gwiazdkowaty przekazuje swoją zmysłowość potrawce z jagnięcia, a czekoladowe akcenty knedelków harmonijnie komponują się z kwiatowymi tonami jaśminowej herbaty.

Format: 192 strony, oprawa miękka, format 190x215

Autor: Philippe Delacourcelle

Świat przypraw

Dodaj do koszyka

U nas tylko 43,90

Kategoria: Przyprawy

Anyż, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, cynamon, kardamon, kurkuma, papryka, pieprz - wystarczy przywołać kilka takich nazw, by otworzył się przed nami świat pełen barw i zapachów. Na kartach tej książki Katherine Khodorowsky zabiera nas w podróż śladem odkrywców i zdobywców odległych ziem, opowiada o nieznanych zaletach przypraw oraz magicznych właściwościach przypisywanych im na całym świecie. Tę fascynującą opowieść dopełnia 60 przepisów autorstwa młodego kuchmistrza Gilles'a Choukrouna.

Format: 188 stron, oprawa miękka, format 240x290

Autor: Katherine Khodorowsky, Gilles Choukroun

Strona: [1]2  »
CopyRight ©2005, turystyka-polska.pl by ProffNet

Informujemy, iż w celu zapewnienia jak najlepszej wygody w przeglądaniu naszych stron www, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb użytkownika a także dla celów reklamowych , statystycznych oraz uwierzytelniania korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Plikami cookie użytkownik może zarządzać za pomocą zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Dalsze korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, która szczegółowo jest opisana w naszej Polityce Prywatności

Akceptuj i zamknij